Blauw gezoomd

Blauw gezoomde baardkuif.  Dit is een parel onder de Baardkuiven. De kleur is lei blauw met een iets wazige zwarte zoom om de veer. De loopbenen en tenen donker leiblauw. Een iets afwijkende zwarte getekende veren gelden als een lichte fout. Deze zwarte kleur vlekken zijn vaak een teken dat ze met zwarte baardkuiven gekruist zijn. Fokt men echter jaren achtereen met blauw x blauw, zullen de jonge dieren op de duur te licht worden, en zul je een kruising blauw x zwart moeten doen om de jonge dieren weer donkerder te krijgen. Een goede blauwe baardkuif te fokken is niet zo eenvoudig, maar wel de moeite waard. Om goede blauwe gezoomde te fokken kan men niet zonder zwarte baardkuifhoenders.

Kleur combinaties om tot blauwe baardkuifhoenders te komen. Onderstaande schema's gelden alleen als je serieus fokt om aan tentoonstellingen mee te doen. Als gewoon liefhebber van Baardkuiven maakt het natuurlijk niet uit of er hier en daar een zwarte tussen de blauwe veren zit, en of ze lichter of donkerder blauw zijn. Het gaat er maar om je vind ze mooi of niet.

Blauw gezoomd gepaard aan blauw gezoomd, hieruit komen 50 % blauw gezoomde kuikens, 25 % zwarte en 25  % blauw vuilwitte kuikens. 

Blauw gezoomd gepaard aan zwart, geeft 50 % blauw gezoomde en 50 % zwarte kuikens. 

Blauw gezoomde gepaard aan blauw vuilwit, geeft 50 % blauw gezoomde en 50 % blauw vuilwitte kuikens, maar nu komt het. 

Blauw Vuilwit gepaard aan een zwarte baardkuif,   geeft 100 % blauwe gezoomde kuikens. 

Bij voorgaande mogelijkheden maakt het niet uit welke kleur de haan of hen heeft.  Het geeft wel aan dat er vele wegen leiden tot succes.  De zwarte baardkuif kuikens die uit deze combinaties vallen zullen in de regel iets minder intensief zwart zijn. Voor de tentoonstellingen gebruik ik deze niet.  De blauw vuilwitte zijn niet erkend voor tentoonstellingen, maar voor de fok zijn ze waardevol zie kruising blauw vuilwit x zwart.  Wie durft het aan met deze mooie kleurslag, het loont de moeite. Zie foto's boven.  Veel plezier aan deze mooie kleur. 

 

Standaard eisen:  blauw gezoomde baardkuif.  Bron K.L.N.

Kleur en tekening van haan en hen:  lichaamsbevedering gelijkmatig middenkleurig leiblauw; iedere veer donker blauwzwart omzoomd. Hals- en zadelbehang van de haan en de halskraag van de hen tonen donkerder.

Donskleur:  leiblauw.

Snavel:  blauwachtig donker hoornkleurig.

Loopbenen en tenen:  donker leiblauw.

Conditioneren:  Het is toegestaan rond de ogen enkele veertjes weg te knippen om het zicht te verbeteren.

Ernstige fouten:  Geheel of gedeeltelijk witte, zwarte of andere gekleurde veren; te donkere of roestkleurige grondkleurten:; ontbrekende, of te onduidelijk begrensde omzoming. Te smalle of te plompe bouw; te kleine, losse, sheve, te diep doorhangende, van boven openvallende of gepleten kuif; onvoldoende baardontwikkeling: zichtbare kinlellen.

Fouten:  Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate aanwezig. Te hoge ot te lage staartdracht; kamvorming van enige betekenis.

Diskwalificatie:  Baardkuifhoenders met ontstoken oogleden.