huisvesting, voeding en verzorging

Huisvesting, Voeding en Verzorging.

Het wassen van de kuif  Neem het kuifhoen onder de linker arm met de kuif naar voren zie foto 14. Leg de duim achter de kuif zie foto 1 en 2, en de wijsvinger boven de snavel en de middelvinger onder snavel zie foto nr. 3. Je hebt nu met de linker hand de gehele kuif omringd. Nu kun je hem of haar onder de stromende kraan met lauw water en een beetje shampoo met de rechterhand goed wassen. Hierna de zeepresten goed uitspoelen zie foto's 4, 5 en 6. Hierna met een handdoek de kuif het meeste afdrogen zie foto 7. De haan ziet er weer mooi shoon uit zie foto 8. Gelijk even de nagels knippen en de bovensnavel als die te veel voorbij de onder snavel steekt zie foto 9. Hierna even met de haarföhn de kuif drogen zie foto's 10, 11 en 12.  Nu is hij weer als nieuw foto 13.         Veel succes. 

Voeding.  Kuikens geef ik volledig opfokvoer in kruim vorm, (niet overal verkrijgbaar) dit zijn gemalen opfokvoer korrels. Reden hiervan is dat bij gewoon opfokmeel er verschillende kuikens zijn die er alleen de zaden er uit pikken. Opfokkruim heeft het voordeel dat de kuikens langer werk hebben om hun maag vol te krijgen dan met korrels. Dit gaat ook verveling tegen, wat ook kan leiden tot veren pikken. Om dit veren pikken te voorkomen kan met ook elke avond iets kuikenzaad op de vloer strooien, ze hebben dan wat te doen. Deze opfokkruim voer ik tot eind december, dan schakel ik over op foktoomvoer voor mijn fokdieren, dit is voor een betere bevruchting daar hier meer vitaminen in zitten.  Welk merk voer je aan je dieren geeft maakt niet zoveel uit, ga er maar van uit dat slecht voer niet meer bestaat.

Huisvesting.Het hok en eventuele uitloop moeten zo droog en schoon mogelijk zijn, om te voorkomen dat de kuiven nat en vuil worden. 3 dieren per vierkante meter bij de krielen is een goede maatstaaf, Bij de grote is twee dieren per meter voldoende. Beter te weinig dieren per meter dan te veel. Hoe meer dieren per meter je in het hok doet, hoe vaker je moet schoon maken. Kleine rennen graag overdekken met platen voor de regen. Als bodembedekking voor kleinere rennen is rivier zand (metsel zand) prima te gebruiken. (Dit blijft schoner dan zwarte grond.) Of nog beter Vloer zand, dit is iets grover zandsoort. Grotere rennen met gras voldoen ook prima, als er maar geen modder poelen in blijven staan. 

Ongedierte:  Muizen:  Pas op voor muizen, behalve dat ze het op het voer van de kuifhoenders gemund hebben, bijten ze ook de staartsikkels door voor nest materiaal. Dit is natuurlijk geen mooi gezicht kippen zonder staarten.

Luizen: Kontroleer regelmatig uw kuif- baardkuifhoenders op luizen. Vooral in de kuif zitten graag van die hele kleine zwarte luizen, die je met het blote oog nauwelijks waarneemt. Behalve als de kuif helemaal vol zit. Als men van buitenaf zwart in de kuif kijkt, kan met er vanuit gaan dat het zover is.  Was de kuif zoals behandeld bij wassen van de kuif, dan ben je het meeste ongedierte al kwijt. Hierna behandelen met een of ander luizen middel, verkrijgbaar bij de dieren winkel of dierenarts. Hiervoor zijn verschillende merken in de handel. Doe je hier niks aan, kunnen ze uiteindelijk blind worden, doordat de luizen de ogen ook aantasten. Ook de hokken regelmatig behandelen tegen luizen.

Bloedluizen:  Hiervoor is ook bij de dierenwinkel spray verkrijgbaar om het hok en vooral de onderkant van de slaapstokken te behandelen.