Blauw gezoomd - witkuif

Blauw gezoomde - witkuif.

De blauw gezoomde witkuif vind ik persoonlijk een van de mooiste kleuren. De kleur blauw is leiblauw met een iets wazige zwarte rand. Het fokken van goede blauwe gezoomde witkuiven is niet zo eenvoudig, daar dit geen vaste kleur is. Maar wel een uitdaging. Het is niet zo dat een blauw gezoomde witkuif haan gepaard aan een blauw gezoomde witkuif hen (of omgekeerd) alleen maar blauw gezoomde witkuif kuikens geeft. Een overzicht van de mogelijkheden om tot blauw gezoomde kuikens te komen volgt hieronder.

Onderstaande schema's gelden alleen als je serieus fokt om aan tentoonstellingen mee te doen, als gewoon liefhebber van kuifhoenders maakt het natuurlijk niet uit of er hier en daar een donkerder of lichtere veer zit, het gaat dan maar om de gehele kleur uitstraling.

Een blauw gezoomde witkuif  x een blauw gezoomde witkuif. Geeft 50 % blauw gezoomde 25 % zwart en 25 % blauw vuilwit.  De 25 % zwarte zijn iets minder intensief zwart, dus voor de tentoonstelling niet zo geschikt. De 25 %  blauw vuilwitte zijn echt vuilwit (grauw wit) met enkele blauwe veerspatten verspreid over het lichaam. Deze blauw vuilwitte kleur is voor de tentoonstelling ongeschikt, daar ze niet erkend zijn. Voor de fok zijn ze echter zeer waardevol. Zie blauw vuilwit x zwart.

Een blauw gezoomde witkuif  x een zwarte witkuif.  Geeft 50 % blauwe kuikens met een witte kuif en 50 % zwarte kuikens met een witte kuif. De zwarte kuikens zullen iets minder intensief zwart zijn, als dat voor zwart gewenst is. Dus voor de tetoonstelling niet zo geschikt. 

Een blauw gezoomde witkuif  x een blauw vuilwitte witkuif. Uit de paring van blauw x blauw vuilwit, geeft 50 % blauw gezoomde witkuif kuikens en 50 % blauw vuilwitte witkuif kuikens. Maar neemt men nu de volgende kruising.

Een Zwarte witkuif  x een blauw vuilwitte witkuif.  Uit de paring zwart witkuif x blauw vuilwit witkuif, komen 100 % blauwe gezoomde witkuif kuikens. Raar maar waar.

Een vuilwitte witkuif x een vuilwitte witkuif. Uit een paring vuilwit x vuilwit komen 100 % vuilwitte kuikens. Dit wil dus zeggen dat de kleur vuilwit op zich kleurecht is, en dus een goede aanvulling zou zijn op onze tentoonstellingen.

Voor bovenstaande zelfde resultaten kan men de kleur van de haan en hen ook wisselen.  

Wie durft het aan met deze mooie kleurslag, zie bovenstaande foto's. 

 

Standaard beschrijving voor de blauw gezoomde witkuif.    Bron KLN.        

Kleur en tekening van de haan en hen:  Lichaamsbevedering gelijkmatig middenkleurig leiblauw; iedere veer donker blauwzwart omzoomd. Hals en zadelbehang van de haan en halskraag van de hen tonen donkerder Donskleur: leiblauw. Kuif zuiver wit met een klein blauw vederbosje boven de snavelbasis. Snavel donker hoornkleurig. Loopbenen en tenen donker leiblauw, bij jonge dieren met een zwarte gloed in de schubben.

Conditioneren: Het conditioneren van het gekleurde vederbosje voor en aan de zijkanten van de kuif in beperkte mate is toegestaan, mits de steunveren zoveel mogelijk ongemoeit blijven, zodat de steun aan de kuif niet verloren gaat.

Ernstige fouten:  Te plompe of te smalle bouw; onvoldoende sierveerontwikkeling; te kleine, losse, scheve, van boven openvallende en gespleten of teveel achteroverhellende of nietronde kuif; teveel kamvleesvorming voor de kuif. Een zodanige kuifvorm dat het zicht ernstig belemmerd wordt.Geheel of gedeeltelijk witte, zwarte of andere gekleurde veren; te donkere of roestkleurige grondkleur; ontbrekende, of te onduidelijk begrensde omzoming.

Fouten:  Bovenstaande ernstige fouten in mindere mate aanwezig.