Blauw gezoomd - witkuif

Blauw gezoomd - witkuif kriel.  De blauw gezoomde witkuif krielen zijn mijn parels onder de kuifkrielen. Een goede blauw gezoomde witkuif fokken is een niet zo'n een voudige opgave. de kleur van de veren behoord leiblauw te zijn met een wazige zwarte omzoming. De grote vraag is altijd, wat is leiblauw? Ik zeg altijd welke lei, van voor of na een regen bui. Dit maakt al een groot verschil in lichter of donkerder blauw. Hierdoor komt het ook dat de ene keurmeester liever de lichtere ziet, terwijl de ander voor de donkere gaat. In Duitsland ziet men ze liever iets donkerder dan in Nederland. Voor een goede kleur blauw heeft men af en toe een zwarte witkuif nodig, anders worden de blauwen te licht van kleur.

Mogelijke paringen om tot goede blauwe witkuiven te komen.  Onderstaande fokschema's gelden alleen als je serieus fokt om aan tetoonstellingen deel te nemen. Als gewoon liefhebber maakt het natuurlijk niet uit of er hier en daar een zwart veertje tussen de blauwe veren zit, en of ze iets donkerder of lichter van kleur zijn als je ze maar mooi vind, daar gaat het om.

Uit een paring van een blauw gezoomde witkuif kriel x een blauw gezoomde witkuif kriel , geeft 50 % blauw gezoomde, 25 % zwarte en 25% blauw vuilwitte nakomelingen.

Een een paring van een blauw gezoomde witkuif kriel x een zwarte witkuif kriel, geeft 50 % blauw gezoomde witkuif krielen en 50 % zwarte witkuif krielen.

Een paring van een blauw gezoomde witkuif kriel x een blauw vuilwitte witkuif kriel, geeft 50 % blauw gezoomde witkuif krielen en 50 % blauw vuilwitte witkuif krielen.

Uit een paring van een blauw vuilwitte witkuif kriel x een zwarte witkuif kriel, geeft 100% blauw gezoomde witkuif krielen.

Met bovenstaande mogelijkheden is het mogelijk goede blauw gezoomde kuifhoen krielen te fokken. Er zijn nog een paar fokkers van deze kleurslag, wie is de volgende.? Deze mooie kleurslag mag niet verloren gaan.